Hej igen !
Sommaren är här med jordgubbar och fotbolls EM, bättre blir det inte !
Tycker att det är dags för ett nytt inlägg och denna gång känner jag för att skriva lite om viktiga juridiska handlingar som är bra att ha koll på och fundera kring.
Varför skriva både Samboavtal och Testamente.
Många sambos lever större delen av sitt liv tillsammans, under tiden införskaffats gemensamt boende och många kanske inte tänker på vad som händer vid ett dödsfall. Många vet inte ens om att sambos inte ärver varandra, vilket kanske är den största skillnaden mot de som är gifta ur en rättslig betydelse.
Istället är det barnen som ärver den avlidne, alldeles oavsett om de är gemensamma eller inte. Konsekvenserna kan bli förödande för den kvarlevande då den avlidnes del av bostaden samt annan egendom ärvts av barnen eller annan efterarvinge som har andra planer för sitt nyvunna ägande. Alldeles för många känner inte till detta legala förhållande och hur det kan påverka dem på ett mycket förödande sätt. Andra väntar för länge och när det oväntade och icke önskade händer sätts dem i samma situation.
Samboavtal och inbördes testamente
Vad som kan avhjälpa situation är först och främst ett samboavtal som antingen helt eller delvis exkluderar sambolagens regler för bodelningen. I samband med upprättandet av samboavtalet är det viktigt att skriva ett testamente för inbördes räkning. Genom dessa två avtal är den kvarlevande nästan helt skyddad.
Det är dock värt att påpeka att skyddet är fortfarande inte lika starkt som om de vore gifta. För sambos kan ett inbördes testamente exempelvis förorda att viss egendom, exempelvis hus och bohag, skall ärvas av den kvarlevande eller vara till dennes förfogande fram till även dennes bortgång. För gifta kan man skriva liknande formuleringar dock kan resultatet bli annorlunda beroende på att barn till gifta inte kan utkräva sin laglott (dvs. hälften av arvslotten). Barn till sambos kan däremot göra detta alldeles oavsett om det finns ett testamente som stadgar annorlunda.
Om barn till sambos utkräver sin laglott på sitt arv och inte väljer att skriva ett testamente som förordnar annorlunda kan det sätta den kvarvarande i en svår situation. Ännu värre kan det vara om barnen ännu inte är myndiga och en god man måste ta deras beslut för dem. För att vara helt säker bör man därför också undersöka möjligheten att teckna livförsäkringar på varandra, framförallt i de situationer då barnen inte är gemensamma.
Ha en riktigt skön sommar och semester, det är du värd !
Simma lugnt
Jonas