Investeringssparkonto (ISK)

Hej !

Nu kör vi ett nytt inlägg igen, denna gång tar jag upp det relativt nya och enkla sättet att spara via: ISK (Investeringssparkonto).

Det är som ett vanligt konto fast du kan spara även via fonder och aktier. Du betalar dock inte de vanliga 30% på räntan i skatt som på vanligt bankkonto utan skatten betalas istället varje år per automatik i din deklaration, förklarar mer om detta längre ner.

Du är skyddad dels via insättningsgaranti på likviden, upp till 100 000 euro, i ditt ISK samt Investeringsskyddet på 250 000 kr för placeringstillgångarna, exv. fonderna du har i ditt ISK.

Det är enkelt att byta fonder då du inte behöver bekymra dig över skattekonsekvenser då det är en schablonskatt varje år, förklarar hur det fungerar längre ner. Så den dagen du vill plocka ut ditt kapital, eller delar av det,  är det skattat och klart. Ingen reavinst skatt på 30% som i de gamla värdepappersdepåerna. Du betalar alltså ingen skatt för en utdelning som aktier ger, bara ta emot och återinvestera om man så önskar. Det är ett smidigt sparande på så sätt att du inte behöver krångla med de gamla K4 blanketterna för aktier och hålla reda på omkostnadsbelopp mm.

Du kan kvitta vinster mot exempelvis ränteutgifter. Schablonintäkten kommer att vara förifylld i din deklaration.

Tittar vi lite på juridiken så tillfaller kapitalet i en ISK dödsboet om du skulle avlida. Då går det via arvsordningen eller om du vill styra det via ett testamente.

Du kan äga flera ISK, men inte gemensamt med exempelvis din fru. Det kan bara finnas en ägare av kontot. Ingen juridisk person kan äga ISK, bara fysiska personer.

Skatten sker automatiskt varje år via en schablonbeskattning som baseras på statslåneräntan vid utgången av november året före.

 

Nya regler från och med den 1 januari 2016.

Schablonintäkten för investeringssparkonto ska beräknas genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med 0,75 procentenheter. Som lägst ska schablonintäkten beräknas till 1,25 procent av kapitalunderlaget.
De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2016 och tillämpas första gången på det beskattningsår som börjar efter den 31 december 2015.

Schablonunderlag tas upp i deklarationen och skall då beskattas med 30%.

 

Exempel på uträkning av kapitalunderlag för investeringssparkonto 2016, baserat på sparande 2015

Värde och insättningar                                         Belopp

 

Värdet ingången av 1 kvartalet                              0 kr

Värdet ingången av 2 kvartalet                             41 000 kr

(inklusive inbetalning)

Värdet ingången av 3 kvartalet                              43 000 kr

Värdet ingången av 4 kvartalet                               65 000 kr

(inklusive inbetalning)

Insättning under året                                                60 000 kr

Summa av värde och insättningar                     209 000 kr

Kapitalunderlaget som är en fjärdedel                   52 250 kr

av årets totala värde

 

Schablonintäkten räknas fram genom att kapitalunderlaget multipliceras med 0,90 procent (statslåneräntan vid utgången av november året innan (2014).
Den schablonintäkt som kommer att finnas förtryckt i deklarationen år 2016 blir 470 kr (52 250 kr x 0,90 %). Eftersom schablonintäkten beskattas i inkomstslaget kapital med 30 procent kommer personen att få betala 141 kr i skatt på sitt investeringssparkonto (470 kr x 30 %).

Bankkontot är inget alternativ till långsiktigt sparande då räntor kommer vara noll eller låga en lång tid framöver. Öppna hellre ett ISK och börja spara via fonder där du kan variera risken mellan fonder med låg risk och fonder med hög risk. Pengarna är tillgängliga hela tiden men du bör ha en placeringshorisont på minst 1 år för att placera via fonder i ett ISK tycker jag, gärna upp till 10-20 år för att tänka långsiktigt och för att få avkastning även om du kommer in vid en tidpunkt då börserna går ned.

 

null

Grattis Villa till seger i kvartsfinalen och lycka till i semifinalen!

Simma lugnt !

Jonas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *