Arvsregler inom EU

Hej!

Nu är det dags för ett nytt inlägg då jag vill göra er uppmärksamma på en ny juridisk lag som kan vara väldigt viktig för vissa. Du kanske bor utomlands för att ha det varmt och skönt eller passar på att ta ut din pension till en förmånlig beskattning.

Nya arvsrättsliga regler inom EU gör att om du bor utomlands så bör du vara observant på denna nya lag.

Från och med 17 augusti i år gäller en ny EU-förordning inom det arvsrättsliga området. Det övergripande syftet är att EU ska värna om fysiska personers fria rörlighet inom EU och förordningen underlättar reglerna i samband med att en person avlider. Hittills kunde flera länders arvslagstiftning vara aktuella samtidigt, t.ex. när den avlidne hade hemvist i ett land och var medborgare i ett annat eller hade tillgångar i ett tredje land.

Den nya förordningen innebär att arvet efter den avlidne ska regleras av enbart ett lands lag. Men, det är här tvisten kommer. Innan gjordes en bedömning av vilket lands lag som skulle gälla. Bedömningen enligt den nya förordningen ska vara att lagstiftningen i landet där personen hade sin sista hemvist (den ort en person är folkbokförd på) ska tillämpas på arvet. Det är tämligen svårt att ge en klar definition av hemvistbegreppet och det är således inte medborgarskapet som är styrande. Det klassiska exemplet där detta kan skapa problematik är för de svenska medborgare som väljer att tillbringa en större del av året på varmare breddgrader i EU, eller äger fast egendom eller annan typ av egendom utanför Sverige. I andra EU-länder kan reglerna om exempelvis laglotten eller arvsfördelning se annorlunda ut än så som vi är vana vid i Sverige. Det kan få följden att arvsfördelningen inte blir som den avlidne tänkt sig.

Möjlighet att välja vilket lands lag som ska tillämpas

Du har dock i den nya förordningen möjligheten att aktivt och proaktivt välja vilket lands lag som ska tillämpas på hela arvet efter den avlidne. Ett sådant val kallas för lagval och ska finnas skriftligen I ett testamente. Testatorn (eller testamentgivaren) kan i sitt testamente endast välja ett lands lag, vilket innebär att om man har flera medborgarskap kan man välja vilket av dessa länders lag som ska vara tillämplig.

När ett lagval har gjorts i testamentet är det sedan det landets lag som kommer att tillämpas på hela arvet, hur kvarlåtenskapen (den del av egendom som avliden lämnar efter sig) ska fördelas men även reglera dödsboets skulder samt försäljning av den avlidnes egendom och eventuella laglotter. Testamentet, där lagvalet görs skriftligen, ska uppfylla formkraven för det land där testamentet upprättas eller där den som upprättar testamentet är medborgare.

Det bör dock understrykas att förordningen inte tillämpas på skattefrågor vilket medför att eventuell arvsskatt i ett land där den avlidne har tillgångar inte påverkas. Förordningen tillämpas inte heller för Storbritannien, Irland och Danmark.

Vad behöver man göra?

Det är viktigt att man upprättar ett testamente i Sverige i enlighet med svensk lagstiftning och inkludera lagvalet (t.ex. att svensk arvslagstiftning skall gälla vid bortgång).

Sedan är det viktigt att man upprättar ett enkelt testamente i det land eller de länder man har tillgångar eller till stor del vistas i. I södra Europas länder som Spanien, Frankrike, Italien, Portugal exv. görs detta inför Notarius Publicus (av staten utsedd person att övervaka exv. dokument) som i sin tur registrerar testamenten i testamentregister.

Innehållet i testamentet utanför Sverige skall som sagt vara väldigt enkel: först ange att testamente i fråga endast gäller för egendom belägen i det landet; sen ange lagval, t.ex. att det är svensk arvslagstiftning som gäller. Tänk på att inbördes testamente inte existerar i många länder, utan att makarna får upprätta var sitt.

Boka en familjejurist som hjälper till med att upprätta ett testamente för att sedan ta hjälp av Notarius Publicus i respektive land.

Notarien, i dessa fall, registrerar testamentet i testamentregistret och vid dödsfallet utfärdar Testamentregistret intyg om det finns några testamente och vilken Notarie upprättade den.

Testamente är nödvändigt !

Det är alltså viktigt att man ser till att man har ett giltigt juridiskt testamente, både i Sverige och i det land där man kan anses ha sin hemvist större del av året, eller där tillgångar och egendom finns och att det i testamentet tydligt anger det lands lagstiftning som ska tillämpas när man avlider.

 

portugal_97225851jpg

 

Simma lugnt

Jonas

3 thoughts on “Arvsregler inom EU”

  1. Hej,

    Tack för en utmärkt blogg. Är det inte en risk med att ha två testamenten. Ett i Sverige och ett Utomlands. Risken är att man tex i det svenska testamentet har ytterligare krav förutom vilket lagrum som skall gälla, tex att delar av arvet skall bli enskild egendom. Om man då skriver ett enkelt testamentet i ett annat land som dateras senare än det svenska, där detta inte finns med, riskerar man inte att ogiltigförklara det svenska testamentet. Är det inte bättre att bara ha ett testamente med säkertälla att det lokala landet myndighet vet om att det finns ett svensk testamente som föreskriver svanskt lagrum skall tillämpas.

    1. Hej Per !
      Tack !
      Jag ska undersöka detta men som jag skrev så är det bara ett enkelt kompletterande testamente i landet du bor. Där skriver du att det är svensk lag som gäller för arv.
      Mvh
      Jonas

  2. Hej igen Per !
    Det går bra att bara ha ett testamente i Sverige. Där skriver du allt du vill ska ingå samt även då om du vill att svensk lag ska gälla för arv utomlands.
    Har du ett hus i Spanien som du vill ska ärvas av barn så går det alltså skriva i det testamente du har i Sverige. Skulle det vara skuld på det så ärvs inte skulder vidare i rakt nedstigande led.
    Skulle du vilja ha ett enkelt testamente i utlandet går det bra men det måste då stämma med det svenska. Om du har en bostad i Spanien exv. så måste det stå samma i de båda testamenten gällande den.

    Mvh
    Jonas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *