Bra text av en makrobloggare om hur räntan slår i ekonomin:
Riksbankens resonemang bygger på att korträntan bör återspegla det genomsnittliga inflationstrycket, och därmed ligga på realränta kring noll, något som då vare sig stimulerar eller bromsar inflation… således neutral nivå, och för att få en åtstramande effekt bör man ligga över detta.
Detta stämde till stor del under efterkrigstiden men stämmer inte längre. Anledningen handlar om skuldsättningen idag.
Vid dagens styrränta på 2,5% så hyvlas mer än 10% av våra inkomster bort av räntekostnader (i takt med att bundna lån förfaller ska tilläggas). Historiskt har detta inneburit en klart inbromsande effekt på ekonomin och således effekten på inflationstrycket som inte får fäste i en svag ekonomi. Företagen har svårt att höja priser i svag konjunktur.
Tittar man historiskt vilka räntenivåer som krävdes för att hyvla bort samma inkomster så krävdes mycket högre räntor, typ 2-3X högre räntor. Det handlar om att vi är mer skuldsatta idag sett till relationen inkomster/skulder.
Ingves har själv sagt flera gånger att svenska hushåll klarar upp till 2% styrränta, och nivåer över detta stramar åt. Därför var han också inne på att sin senaste höjning borde vara en av de sista. Nu kommer nya chefen Thedeen att höja för att kronan är svag och för att han är hök, dvs höjer gärna en gång för mycket än för lite. Man kan alltid sänka sen.
Att ekonomin där ute är förhållandevis god handlar om att räntehöjningar slår genom med ett halvårsfördröjning, så ekonomin i dag präglas av styrräntan för ett halvårsedan. Då den var mycket lägre. Dagens styrränta om 2,5% kommer ge full effekt nästa sommar, och då kommer konjunkturen vara avsevärt sämre.
Arbetslösheten stiger när ekonomin bromsar in. Ekonomin bromsar in när räntehöjningarna får effekt, vilket de alltså får under nästa år.
Riksbanken förhåller sig till ECB, ECB förhåller sig till FED. Det är inget nytt. Sverige är ingen ledande ekonomi och måste förhålla sig till de stora ekonomierna. Särskilt med tanke på att kronan inte är någon viktig valuta, och vi är en liten öppen ekonomi.
Vi lär få en räntehöjning till i februari… men redan vid nästa möte i april är jag skeptisk till stora höjningar.
Simma lugnt !
Jonas