Flytträtt

Hej igen !

Denna gång har jag äran att få en gästbloggare i form av min mycket kompententa kollega som jobbar med företag och allt som hör därtill. Han tar upp ett ämne som är hett och som varit på tapeten länge men som fortfarande har många frågetecken att reda ut. I denna blogg försöker Jonas reda ut en del av dem för er.

Håll till godo !

 

En reflektion från två olika stolar kring flytträtt av pensioner

Har precis hjälpt en kund som vill flytta delar av sitt pensionskapital. Jag kan konstatera att flytt av pensionskapital är en komplex fråga. För mig som privatperson känns hela denna karusell ologisk där försäkringsbolagen är rädda för konkurrens. Jag ställs inför olika avgifter och olika regelverk vart jag än vänder mig. En del går att flytta och en del går inte att flytta. Och i vissa försäkringar kan jag bara flytta delar av mitt kapital.

Som yrkesman kan jag dock förstå de olika avgifterna och de olika regelverken, men inte alltid acceptera. Att flytta ett pensionskapital är inte så enkelt som att flytta pengar från ett konto till ett annat då villkoren i en försäkring många gånger är långt mycket mer förmånliga än på ett konto. Ett omhändertagande av en persons framtida försörjning är (eller har åtminstone varit) ett extremt långt ansvarstagande. Om jag som 40-åring börjar spara till något som jag skall lyfta ut från det att jag fyller 65 år för att sedan betalas ut i 20 år så ger jag ett uppdrag som sträcker sig över 45 år. Då skapas villkor för att göra detta så bra som möjligt över denna tidsperiod. Om förutsättningarna förändras så bör nog bolagen kunna bestämma under vilka former en flytt skall ske på de försäkringar som när de tecknades inte var flyttbara. Bolagen måste tänka på att flytten inte får ske på bekostnad av andra med pengar i samma typ av försäkring.

 

Jag är för flytträtten av pensionskapital så att vi som konsumenter kan sätta press på försäkringsbolagen om de skulle missköta sig. Om jag åter skall byta stol så tycker jag även som yrkesman att vi skall ha flytträtt, dock skall det ske med total transparens. Alla villkorsförändringar måste vara tydliga och eventuella konsekvenser som en flytt får på övriga kollektivet måste kompenseras. Tyvärr ser jag ofta exempel på hur aktörer förespråkar flytt på felaktiga grunder för att de skall fylla upp något mål om X antal flyttar per år.

 

Hur gick det då med min kund som ville flytta? Hens pensioner ligger kvar där de legat sedan tidigare även om det gick att flytta till en rimlig kostnad. Orsaken i detta fall vara att förutsättningarna till en god avkastning är mycket större där hen idag ligger jämfört med dit hen hade fått förslag att flytta.

 

Konklusionen är att man skall vara noggrann vid beslut om eventuell flytt så att beslutet sker på rätt grunder!

 

Vid tangentbordet

jonastjpg

Jonas Toreborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *